Три варианта за бъдещето на кохезионната политика за следващия програмен

...
 Три варианта за бъдещето на кохезионната политика за следващия програмен
Коментари Харесай

Три варианта за бъдещето на кохезионната политика

 Три разновидността за бъдещето на кохезионната политика за идващия програмен интервал се разискват в Брюксел, разгласи инж. Стефан Чайков, ръководител на УС на Българска браншова камара „ Пътища ”.
Ако приемем, че бюджетът се резервира същия както през този програмен интервал, 370 милиарда евро, първият вид е продължение на вложението на средства във всички страни според от развиването на обособените райони. Вторият сюжет преглежда вложения в кохезионните страни, каквато е и България и новите страни-членки, както и по-бедните райони в Европейски Съюз, главно Португалия и Испанния. Този вид ще докара до спестовност на бюджета в границите на 95 милиарда евро. И третият сюжет е да се финансират единствено страните от някогашния социалистически блок дружно с Португалия, като там понижението на бюджета ще бъде 124 милиарда евро, разяснява Чайков. По тематиката предстоят полемики в Европарламента и сред страните-членки.

В настоящия програмен интервал до 2020 година кохезионната политика съставлява една трета от европейския бюджет. Инструментът развива 11 тематични цели. В България 60 на 100 обществените вложения идват от европейските фондове, а в Португалия процентът е още по-висок, към 80 на 100 са от структурни и капиталови фондове, разгласи Аурелио Сесилио, представител на Групово дело „ Регионална и градска политика ” на Европейската комисия.

Европейската комисия би трябвало да показа визията си за идната многодишна финансова рамка при започване на май пред Европейския парламент. Пакетът ще бъде признат през май, а през август ще бъдат избрани секторните политики. „ Държавите  преди дискутираха какви разноски да се вършат, а в този момент се приказва от кое място ще се вземат парите ”, добави Сесилио. Част от европейските капиталови цели, избрани предходната седмица, са сигурност, миграция, значение на климатичните промени, цифровия пазар, проучвания и нововъведения, селскостопанската и кохезионната политика.

„ От юни 2019 година ще оценим какъв брой са реализирани задачите на Европейски Съюз и ще разпределим 6 на 100 от бюджета на кохезионната политика или към 26 милиарда евро, които ще бъдат ориентирани по предпочитани политики ”, добави представителят на Европейска комисия.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР